«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η Δημοκρατία χρειάζεται επανεκκίνηση

       Έχουμε πιάσει πάτο; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης δεν αντιληφθήκαμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα όταν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι το οικονομικό αλλά το θεσμικό. Το πιο εύκολο σε τέτοιες καταστάσεις που ζούμε είναι να αναλωθούμε σε αλληλοκατηγορίες. Δεν τις δαιμονοποιώ γιατί αποτελούν στοιχείο του διαλόγου. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες προκαταλήψεις και κάποιες ιδεοληψίες που μας τυραννούν εδώ και αρκετά χρόνια και να δούμε διορθώνοντας τα λάθη μας, το μέλλον.
       Λύση υπάρχει; Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε. Για να διορθώσουμε την πορεία μας πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τους εαυτούς μας. Και τι εννοώ: Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας, για να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που δεν μας αφήνουν να πάμε μπροστά, πρέπει να είναι θεσμικού χαρακτήρα.
       Οι θεσμοί του τόπου τελούν σε πλήρη απαξίωση. Κανείς δεν πιστεύει κανέναν, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Η Βουλή, η δικαιοσύνη, ο δημόσιος τομέας, η Υγεία, η Ασφάλιση, η προστασία του πολίτη, δέχονται καθημερινά και πολλές φορές όχι αδικαιολόγητα τα πυρά των πολιτών για τη μη σωστή και αποτελεσματική τους λειτουργία. «Ζούμε σε κράτος ατιμωρησίας», «Οι 300 είναι όλοι κλέφτες», «Όλοι τα παίρνουν», είναι λίγες αλλά ενδεικτικές από τις πιο «ευπρεπείς» εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ως πολιτεία και κοινωνία.
       Τι θα κάνουμε; Θα μείνουμε απαθείς στην κρίση που βιώνουμε ή θα πρωταγωνιστήσουμε στην αλλαγή της; Η λύση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η επανεκκίνηση της Δημοκρατίας μας. Το προοδευτικό σύνταγμα του 1975 το καταντήσαμε άντρο ατιμωρησίας, βολέματος, ανορθόδοξης και μεροληπτικής «λειτουργίας» των θεσμών και της πολιτείας. Ο κλήρος πέφτει σε όλους μας και ειδικά στις νεότερες γενιές που δεν κουβαλάνε τις «αμαρτίες» από το παρελθόν.
Μιχάλης Μπεκίρης
Βουλευτής Αχαίας της Νέας Δημοκρατίας