«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται για κρασί, ελαιόλαδο, φέτα… απ’ τη Δυτική Ελλάδα!

Ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Βολόντιμιρ Σκούρωφ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα «αναφέρθηκε στην προοπτική πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και στον τομέα του τουρισμού» εκτός απ’ αυτό όμως αναφέρθηκε και στην «ανάπτυξη επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών με περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και, μεταξύ άλλων, εστίασε το ενδιαφέρον του σε αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο και η φέτα!».
Τώρα ν’ αγανακτεί η να μην αγανακτεί ο προβληματισμένος αγρότης, ο παραγωγός διατροφικών προϊόντων απαράμιλλης αξίας, της Δυτικής Ελλάδας;
Που είναι η ετοιμότητα, η ανταπόκριση «από Ελληνικής πλευράς», για την προώθηση των αδιάθετων προϊόντων μας, η των με τις εξευτελιστικές τιμές παραδιδόμενων, απ’ τους παραγωγούς στο εμπόριο;
Το να υπάρχει ενδιαφέρον, να υπάρχουν προοπτικές και μα μην «συγκινείται» κανένας, ωθεί τον κάθε που έχει έγνοια για την αγροτιά μας, σε ύποπτα συμπεράσματα.
Να έρχονται στην «αυλή» μας, στο «σπίτι» μας και να μας λένε ότι επιζητούν την απορρόφηση των προϊόντων μας κι εμείς να «σφυρίζουμε κλέφτικα», ε κάτι σοβαρό συμβαίνει.
 Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο Οκτώβρη στην Αθήνα, μέσα στην Ελληνική βουλή, ανάμεσα στ’ άλλα είπε: ότι στο δείπνο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δοκίμασε, για πρώτη φορά στη ζωή του, ψωμί βουτηγμένο στο ελαιόλαδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχε πολύ καλή γεύση»!

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010


Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο είπε για το ελαιόλαδο: «είχε πολύ καλή γεύση»!

Το να έχει περιζήτητα προϊόντα ο τόπος μας και να μαραζώνει οικονομικά, κάτι δεν πάει καλά, κάποια μονοπωλιακά συμφέροντα αποδεικνύεται πως υπηρετούνται, απ’ τις τακτικές των περισσότερων «εμπλεκόμενων φορέων»!
Αυτές είναι δυο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ζήτησης του αγροτικού μας πλούτου, μπορεί κάποιος, χωρίς μεγάλους κόπους έρευνας, ν’ αποτυπώσει πάμπολλες άλλες, τωρινές και προγενέστερες.
 Πάμπολλες τωρινές και προγενέστερες αναφορές μπορεί να γίνουν και στις αδιάφορες στάσεις των ηγεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, όσο και των Αγροτικών συνεταιρισμών και των δευτεροβάθμιων οργάνων τους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν και μεγαλύτερες δυνατότητες.
Όποιος τολμά ν’ αγγίξει τα «κακώς κείμενα», δέχεται χρόνια τώρα, «ομαδικά πυρά» απ’ τους όποιους «καλοθελητές» που αλλότριες σκοπιμότητες υπηρετούν.
Σήμερα για μια ακόμα φορά, μου εξέφρασε την επιθυμία του γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής μας, να συζητήσουμε για το αγροτικό ζήτημα. Θα φροντίσω ν’ ανοίξει αυτό το θέμα σύντομα. Θ’ ακουστούν πολλά …και για πολλούς!
Όσο για κάποιους πολιτικούς μας, που επιμένουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών απ’ τους αγρότες, τα γράψαμε παλιότερα. Πάντως ούτε ο Κινέζος Πρωθυπουργός, ούτε ο Ουκρανός Πρέσβης έδειξαν ενδιαφέρον για …ηλεκτρόνια!
Για τρόφιμα ενδιαφέρονται, για τα απαράμιλλης ποιότητας Μεσογειακά μας προϊόντα, που μένουν αδιάθετα!
Ποια προϊόντα; αυτά που έριξαν στα πόδια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και …Τροφίμων!
Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα!!
…Κρασί,  ελαιόλαδο και φέτα, που ανέφερε ο Ουκρανός Πρέσβης και αρκετά άλλα που γνωρίζουμε εμείς πως έχει έλλειψη η χώρα του:
Ελιές «Καλαμών» με η χωρίς ΠΟΠ, Βρώσιμες ελιές Αγρινίου…και πορτοκάλια απ’ τη Γουρίτσα!!!

Δημήτρης Ντόκας