«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τροπολογία για την εξαίρεση των θαλασσαιμικών ασθενών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών

Τροπολογία κατέθεσε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτ/νίας στο υπό συζήτηση Σ.Ν. του Υπουργείου Οικονομικών,  με την οποία προτείνει την εξαίρεση των θαλασσαιμικών ασθενών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών.
Συγκεκριμένα ο κ. Π. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα τροπολογία προτείνει να εξαιρούνται   από την προβλεπόμενη μείωση κατά 40% των κύριων συντάξεών τους, οι κάτω των 55 ετών πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Ο λόγος της εξαίρεσης σχετίζεται άμεσα με τις ειδικές συνθήκες που συντρέχουν για τους εν λόγω συμπολίτες μας...
Ειδικότερα η Μεσογειακή Αναιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι σοβαρότατες αιματολογικές ασθένειες με επιπλοκές που επιφέρουν δευτερογενείς παθήσεις (καρδιολογικές, ορμονικές, ηπατικές κ.α.) στους πάσχοντες οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλο αγώνα για τη διατήρηση της εύθραυστης υγείας και της ζωής τους. Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η επιστήμη, η επιβίωση των πασχόντων σπανίως υπερβαίνει τα 55 έτη. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την παραπάνω συνθήκη, θεσμοθέτησε για τους θαλασσαιμικούς ασφαλισμένους σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος στα 15 έτη ασφάλισης ή με τη συμπλήρωση 4050 ΗΕ, σύμφωνα με το Ν. 2227/94, ΦΕΚ 129 Α΄ αρ. 16 παρ. 3 (συμπλήρωση του Ν. 612/1977).
 Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει εξαίρεση, τότε οι συντάξεις άνω των 1000 € θα μειωθούν για όσους είναι κάτω των 55 ετών, παρά τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί ασθενείς.
Καταλήγοντας ο κ. Π. Κουρουμπλης προτείνει στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1, να προστεθεί εδάφιο ως ακολούθως: «Επίσης εξαιρούνται της μείωσης όσοι συνταξιοδοτούνται βάση του Ν. 2227/1994 (άρθρο 16, παρ. 3)».

Εκ του Γραφείου Τύπου
Παναγιώτη Κουρουμπλή