«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με σημαντική συμμετοχή στην Comptoir Suisse 2012


Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας 
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας,  αντένα  του Enterprise Europe Network σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Ηλείας και Αχαΐας στην έκθεση Comptoir Suisse 2012 στη Λωζάννη της Ελβετίας.

Η Comptoir Suisse αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο καταξιωμένες εκθέσεις στην Ελβετία, οπού τα προϊόντα τροφίμων και ποτών έχουν την τιμητική τους...


Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πάνω από 300 επίσημων προσκεκλημένων από την Ελβετία, με επικεφαλής την Υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας, κυρίας Simonetta Sommaruga και τον Κυβερνήτη του Καντονιού του Vaud κ. Pierre-Yves Maillard και τον οικοδεσπότη της έκθεσης, Πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου MCH Beaulieu Lausanne κ. Jean-Philippe Rochat και από Ελληνικής πλευράς επικεφαλής αντιπροσωπείας φορέων και επιχειρηματιών ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος .

Η πολυπληθής αυτή αντιπροσωπεία πολιτειακών, οικονομικών και εμπορικών παραγόντων επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το ελαιόλαδο, η ελιά, το κρασί, το αυγοτάραχο, το τσίπουρο, το ούζο αλλά και όλα τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας  σαγήνεψαν τους επισήμους με τα ξεχωριστά αρώματα, την μεσογειακή γεύση τους την ποιότητά τους και την πλούσια ιστορία τους. 
Κατά γενική ομολογία το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προκάλεσε ευχάριστα σχόλια για την άρτια οργάνωση, την καλαισθησία αλλά και τον πλούτο των προϊόντων που εκτίθεντο.

Ο Κυβερνήτης του Καντονιού του Vaud κ. Pierre-Yves Maillard αναφερόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε την  γεωγραφική της θέση ως πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη αλλά και στην αλληλεγγύη την οποία είναι υποχρεωμένη να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, εμφανίστηκε στην έκθεση με τα παραδοσιακά της προϊόντα και μια Επιχειρηματική Αποστολή αποτελούμενη από 40 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Maillard, δεν είναι απλά αριθμοί, δεν είναι η Ελλάδα της κρίσης, όπως πολλοί επιθυμούν να παρουσιάζουν, αλλά μια συγκροτημένη παρουσία με παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας, έτοιμα να στραφούν προς τις αγορές του εξωτερικού
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε στην επιχειρηματική αυτή αποστολή με 16 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στα πλαίσια πάντα των δράσεων εξωστρέφειας των προϊόντων του τόπου μας με γνώμονα την προώθηση  των εξαγωγών των τοπικών εταιριών.
Οι εταιρίες από την περιοχή μας που συμμετείχαν στην Comptoir Suisse 2012 ήταν οι:
1.    Αμάλθεια Α.Ε.
2.    Ήλιδα Α.Β.Ε.Ε.
3.    ΓΑΙΑ Τρόφιμα Α.Β.Ε.Ε.
4.    Αντωνόπουλος Δημήτριος του Νικολάου.
5.    Σιαδήμας Δημήτρης του Γεωργίου.
6.    Mίχος Α.Ε.
7.     Στεφανάτος Γ. – Τσορβαμτζή Κ. – Τσορβαντζής Σ. - Ε.Π.Ε
8.    Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος – Μ.Ε.Π.Ε.
9.    Ν & Ν Γρίβας Ο.Ε.
10.    Διεθνής Εμπορική Διαμεσολάβηση Ε.Π.Ε.
            ΘΕΣΤΙΑ Ε.Π.Ε.
11.    Παπαθανασόπουλος Κώστας Σπυρίδωνα.
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΧΩΡΙΟ
12.    Αφοί Π. Κουτέρη Α.Ε.
13.    ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας Α.Β.Ε.Ε
14.    Αχελώος  Α.Β.Ε.Ε. – Ορυζόμυλοι Πανουκλιά
15.     Αφοί Στέφου & ΣΙΑ Ε.Ε.
16.    Σταυρόπουλου Βασιλική του Γεώργιου.

    ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ



Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας τιμώμενη περιοχή στο «PANE NOSTRUM 2012»
Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού.


Επιστρέφει από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού, “PANE NOSTRUM”,  που για δωδέκατη χρονιά πραγματοποιείται στη Senigallia (Marche-Ανκόνα), αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που αναδεικνύουν τα μέρη και τα άριστα προϊόντα της ιταλικής και όχι μονο οινογαστρονομίας.
Ψωμιά και αρτοποιήματα σε όλα τα σχήματα και τις γεύσεις, που προέρχονται όπως πάντα, από όλη την Ιταλία, καθώς και από πολλές περιοχές του εξωτερικού, φτιαγμένα με αρχαία γνώση και αλχημεία στοιχείων (γη, νερό, αέρας, φωτιά, χέρια, υπομονή), θα πρωταγωνιστούν σε ένα τετραήμερο “λευκής τέχνης”.
Τέσσερις έντονες ημέρες ταξιδιού σε διάφορα μήκη και πλάτη μίας τροφής που ενώνει τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. Τέσσερις ημέρες αρωμάτων και τελετουργιών, γνώσης, παράδοσης και γεύσης στη Βελούδινη παραλία που θα περιλαμβάνουν υπαίθριους φούρνους και αρτοποιούς εν δράση στην πλατεία μπροστά στο κοινό, δωρεάν μαθήματα αρτοποιίας για ενήλικες και παιδιά, ένα “τσουβάλι” ψωμιά από όλη την Ιταλία και την Ευρώπη: Liguria, Σικελία, Lazio (άρτος του Genzano), Umbria (άρτος του Terni), Τοσκάνη (Marocca di Casola και Testarolo), Val Gardena (Alto Adige), Marche, τις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις Sens (Γαλλία), Lorrach (Γερμανία) και Chester (Μεγάλη Βρετανία). 


Μετά από πρόσκληση των Διοργανωτών του Δήμου Senigallia και  του Επιμελητηρίου της Ανκόνα, να παραβρεθεί ως τιμώμενη περιοχή στο Φεστιβάλ ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας αντένα του Enterprise Europe Network αναπτύσσοντας την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων,  σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχει με αντιπροσωπεία  4 αρτοποιών, αναδεικνύοντας την πλούσια σε συνταγές Αρτοποιημάτων  παράδοση του τόπου μας, αφηγούμενος της ιστορία των γιαγιάδων και των παππούδων μας μέσα από το γαστρονόμικο αυτό ταξίδι πλάθοντας κουλούρια τσουρέκια τυρόψωμα και άλλα αρτοποιήματα της Αιτωλοακαρνανικής γης. Παράλληλα δίνεται και η δυνατότητα σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των αρτοποιών του Νομού μας με τους αρτοποιούς των άλλων χωρών, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις εξωστρέφειας, τεχνογνωσίας και ανάπτυξης του επιχειρείν που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας στην δύσκολη αυτή συγκυρία.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ